maandag 25 april 2016

Mangoplant kweken

Toen ik hoorde dat je uit een mangopit een plantje kunt laten groeien wilde ik dit meteen uitproberen.

Ik bekeek wat filmpjes op youtube en ging aan de slag.

Eerst haal je de pit uit zijn harde grotere huis. Je maakt met een mes een snee in de zijkant en wroet hem dan open. Dit kost wel enige moeite….
 


Vervolgens pelde ik het velletje van de pit af. In een filmpje dat ik pas zag toen ik de pit al gepland had doen ze dit niet. Maar gebruiken ze de pit zoals je hem eruit haalt. Nog gemakkelijker dus.
De pit leg je in de aarde en geef je water. Vervolgens dek je hem af met keukenfolie. En toen kon het grote wachten beginnen…..

 

En toen ineens:

Een van de twee stengeltjes bleek een van de wortels te zijn, dus die heb ik maar weer bedekt met aarde. 
En inmiddels is het plantje alweer wat groter gegroeid.
Op youtube kwam ik ook wat filmpjes tegen die gebruik maken van de natte watten methode. Deze manier ga ik ook nog proberen om te kijken welke beter/gemakkelijk/sneller is. Ik houd jullie op de hoogte. 

Hebben jullie nog tips welke pitten ook te planten zijn? Mijn avocadopitten doen helaas (nog) niets.


zondag 17 april 2016

Nederlands Stoommachinemuseum

Vandaag gingen we naar het Nederlands Stoommachinemuseum. Dit museum is gevestigd in Medemblik.

Bij binnenkomst kregen de kinderen een leuke fotospeurtocht. 
Op de plattegrond van het museum stonden aanwijzingen/vragen waar een sticker bij hoorde. Uiteindelijk hielden ze drie stickers over. Deze stickers vormden samen een van de machines in het museum en de vraag was wat voor machine dit was.

Hoogtepunt van de speurtocht was het blokje esbit waarmee ze zelf een kleine stoommachine mee aan konden steken. Elk kind koos zijn eigen machine uit en nadat het blokje in de machine gestoken was kon het wachten beginnen: de machine moest natuurlijk eerst op stoom komen.Daarna mochten de kinderen in de smidse om de beurt het vuur opstoken met behulp van de blaasbalg. De smid maakte vervolgens een knoop in het ijzer. Elk kind kreeg uiteindelijk een hulpsmid-diploma en een ketting met een mooie ijzeren knoop eraan.Als je met kinderen naar dit museum gaat probeer dan op een dag te gaan waarop de smidse open is. Anders is het ook zeker een bezoek waard, maar dit is wat mij betreft wel de kers op de taart.

En wat een enthousiaste vrijwilligers lopen er in het museum rond! Vol passie wordt er verteld over de verschillende machines, wat stoom is en hoe je het kunt gebruiken. Vandaag werd tevens de expositie van fotograaf Hans Albers “de schoonheid van roest” geopend. Zeer de moeite waard om te gaan bekijken.Website Hans Albers fotografie


woensdag 13 april 2016

Snel klaar recepten


Met drie sportende kinderen en een man die regelmatig ’s avonds moet werken is het handig om wat recepten te hebben die snel klaar zijn. Ovenschotels en pasta- of rijstgerechten zijn bij mij favoriet.
Deze week maakte ik een ovenschotel met spinazie. Wat heb je hier voor nodig?

 • olijfolie
 • aardappelschijfjes
 • spinazie
 • geitenkaas (met honing)
 • hamblokjes
 • crème fraîche
 • geraspte kaas 


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de ovenschaal in met olijfolie.
Doe een laagje aardappelschijfjes in de schaal.
Breek de geitenkaas in kleinere brokjes.
Meng de geitenkaas met de hamblokjes, spinazie en creme fraiche.
Vul daarna de schaal met het mengsel en leg er nog een laag aardappelschijfjes bovenop.
Sluit af met de geraspte kaas.

Zet de schaal ongeveer 35 minuten in de oven.

Eet smakelijk!
Voordat hij in de oven ging 
PS. Weet jij nog een gemakkelijk recept voor de drukke dagen? Laat het me weten!

zondag 10 april 2016

Karvan Cevitam Go


Sinds vorige week mag ik via Buzzer Carvan Cevitam GO uitproberen.
Als ik de reclame op televisie zag vond ik het altijd maar onzin. Gewoon water was prima dus waarom nog (dure) limonade toevoegen.

Maar nu ik het geproefd heb zie ik de meerwaarde:
 •   Niet alleen water, maar ook limonade kun je nu gemakkelijk onderweg meenemen.
 •   Je kunt afwisselen met smaken dus als je met het een groepje weg gaat kun je meerdere flesjes water meenemen en ter plekke meerdere limonades maken. Er zijn (tot nu toe) vijf verschillende smaken.
 •  De flesjes lekken niet en er komt alleen limonade uit als je erin knijpt. Geen vieze plakkerige (school)tassen dus meer als er iets gelekt heeft.

Nadelen?
 •          Als je iets te enthousiast knijpt is het vanwege de hoge concentratie mierzoete limonade. Niet erg als je thuis bent en na een grote slok wat water kunt toevoegen om het aan te lengen, onderweg niet handig.
een kneepje is genoeg!


Via Buzzer kreeg ik 3 smaken om uit te proberen: aardbei, rood fruit en cactus limoen. Die laatste is mijn favoriet!

Heb jij Karvan cevitam go weleens geprobeerd? Wat waren jouw ervaringen? Mis ik nog plus- en minpunten? Ik hoor ze graag dan neem ik ze mee in het eindoordeel voor de buzz!

maandag 4 april 2016

Creatief met....

Bij het kijken naar filmpjes over wat ik met de Silhouette Curio kan doen kwam ik een filmpje tegen over speciale folie (therm-o-web decofoil van icraft) waarmee je tekst of plaatjes een glanzend kleurtje kan geven.
Ik kocht de folie bij www.paperpads.nl (een luilekkerland voor creatievelingen als je het mij vraagt...) en ben nu aan het uittesten met welk materiaal ik het beste resultaat krijg.

Op dit proefkaartje gebruikte ik drie verschillende technieken.Het hartje is een foamsticker, waar ik de achterkant (de plakkende kant) van gebruikte. Het schuine streepje linksboven in de hoek maakte ik met dubbelzijdig tape en het slingertje is gemaakt met fotolijm.

Het leukste resultaat tot nu toe kreeg ik met een laserprinter en een lamineerapparaat.De tekst printte ik op cadeaupapier. Daarna legde ik de folie op de tekst. Het cadeaupapier en de folie gingen gezamenlijk ik een envelop en de envelop haalde ik door het lamineerapparaat. Daarna nog even na wrijven en klaar was de roze tekst!