zondag 17 april 2016

Nederlands Stoommachinemuseum

Vandaag gingen we naar het Nederlands Stoommachinemuseum. Dit museum is gevestigd in Medemblik.

Bij binnenkomst kregen de kinderen een leuke fotospeurtocht. 
Op de plattegrond van het museum stonden aanwijzingen/vragen waar een sticker bij hoorde. Uiteindelijk hielden ze drie stickers over. Deze stickers vormden samen een van de machines in het museum en de vraag was wat voor machine dit was.

Hoogtepunt van de speurtocht was het blokje esbit waarmee ze zelf een kleine stoommachine mee aan konden steken. Elk kind koos zijn eigen machine uit en nadat het blokje in de machine gestoken was kon het wachten beginnen: de machine moest natuurlijk eerst op stoom komen.Daarna mochten de kinderen in de smidse om de beurt het vuur opstoken met behulp van de blaasbalg. De smid maakte vervolgens een knoop in het ijzer. Elk kind kreeg uiteindelijk een hulpsmid-diploma en een ketting met een mooie ijzeren knoop eraan.Als je met kinderen naar dit museum gaat probeer dan op een dag te gaan waarop de smidse open is. Anders is het ook zeker een bezoek waard, maar dit is wat mij betreft wel de kers op de taart.

En wat een enthousiaste vrijwilligers lopen er in het museum rond! Vol passie wordt er verteld over de verschillende machines, wat stoom is en hoe je het kunt gebruiken. Vandaag werd tevens de expositie van fotograaf Hans Albers “de schoonheid van roest” geopend. Zeer de moeite waard om te gaan bekijken.Website Hans Albers fotografie