dinsdag 31 mei 2016

Bloemen

Bloemen waaraan ik bijzondere herinneringen heb.

Violen: de vensterbank van mijn opa en oma stond vol met violen. Niet van die dunne die je tegenwoordig vaak ziet, maar van die dikke, bijna fluwelen violen.


Irissen: als bijbaantje in de weekenden en vakanties tijdens mijn studie werkte ik in een kassenbedrijf. Daar teelden ze onder andere irissen. Ik heb heel wat bossen door mijn handen gehad in die periode. Razendsnel bosjes van tien maken en op de lopende band leggen. Soms was er een klant die bosjes met een ander aantal wilde... vreselijk irritant! En ik moet eerlijk bekennen: ik vind irissen niet mooi (alleen als ze nog strak in kop zitten, maar zodra ze uitkomen...jak). Bofte ik even toen mijn schoonvader ook irissen bleek te telen.....


Lysianthus: in hetzelfde kassenbedrijf werden ook lysianthus geteeld. Het bossen ging wat langzamer en was arbeidsintensiever, omdat de bovenste kleine bloemetjes eruit geplukt moesten worden en er aan de stelen blad afgehaald moest worden, maar de bloemen vind ik veel mooier dan irissen.

Pioenrozen: de laatste paar jaar zijn de irissen bij mijn schoonouders uit de kas verdwenen en worden er pioenrozen geteeld. Daarmee is het hollen of stilstaan. Als de bloemen klaar zijn zijn ze ook zo goed als allemaal tegelijk klaar. Voordeel is wel dat je met maximaal twee weken de hele kas weer leeg hebt. Maar oh wat zijn die pioenrozen mooi: