woensdag 29 juni 2016

Bulgur met spinazie en gehakt

In de categorie snel en gemakkelijk: vanavond bulgur met spinazie en gehakt.


Voor 4 personen:
500 gram gehakt
500 gram spinazie
rode pepers uit pot (Lidl)
groene olijven zonder pit (Lidl)
200 ml slagroom (neem voor een slankere variant slankroom of creme fraiche)
handje pijnboompitten
geraspte kaas.Rul het gehakt in een wok.
Voeg de gewassen spinazie in gedeeltes toe.

Maak intussen de saus:
Meng de slagroom met de pepers en olijven, pijnboompitten en geraspte kaas. Ik gooide alles in de blender. Als je die niet hebt moet je de pepers en olijven nog even in kleine stukjes snijden.
Voeg de saus aan je gehakt/spinaziemengsel toe.
Voeg naar smaak zout en peper toe (of nog wat extra pepers en olijven).
Ik voegde ook wat extra pijnboompitten toe.

De bulgur maak je volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Doe alles bij elkaar en eet smakelijk!


vrijdag 24 juni 2016

Silhouette curio projecten: flexfolie op een tas


De Silhouette Curio is een van mijn favoriete apparaten om mee te werken.
In het bijbehorende studio programma kun je elk willekeurig ontwerp maken dat je wilt en de machine snijdt het voor je uit.
In de machine kun je diverse materialen doen. Papier, karton, vinyl, flex- en flockfolie.
Vandaag werkte ik met glanzend rode flex folie.


Zorg ervoor dat de tekst die je wilt gespiegeld naar je machine gestuurd wordt (anders staat je tekst gespiegeld op je stof en dat wil je meestal niet...).


Vervolgens haal je alle folie die je niet op je stof wilt drukken weg. Dat is wel even een klusje, vooral als je veel details in je ontwerp hebt zitten. Bij deze viel het mee.


Daarna leg je dat wat op je stof moet komen op datgene wat je wilt bedrukken. In mijn geval was dat een zwarte katoenen tas. Je legt bakpapier over je ontwerp en ik leg mijn snijmat in de tas, zodat de lijm niet doordrukt op het andere deel van je tas.

Bij deze flexfolie moet je wachten totdat hij helemaal afgekoeld is totdat je de beschermlaag (de drager) kunt verwijderen. 
En zie hier het eindresultaat: (nou ja, bijna want de naam van de juf zet ik er ook nog op straks ;)).
De glans is helaas op de foto niet goed te zien.

De machine is ook geschikt om mee te graveren. Daarover een andere keer meer.


zondag 19 juni 2016

Vierdaagse Alkmaar

Het is alweer een week geleden sinds ik mijn laatste blogbericht postte.
Waar ben ik deze week druk mee geweest?

Nou voornamelijk met de Vierdaagse van Alkmaar.
Omdat Nijmegen voorlopig nog op mijn bucketlist blijft staan leek het me een goed idee om alvast wat wandelkilometers te gaan maken.
Ik schreef me dus in voor de 15 kilometer. Dat kwam qua starttijden goed uit, want dan zou ik de kinderen naar school kunnen brengen, naar Alkmaar rijden en op tijd bij de start zijn. Ook was ik dan weer op tijd terug om ze van school te halen. Planning is everything! (achteraf heeft Harry Anouk en Ivo alle dagen naar school gebracht en heb ik ze alleen op vrijdag van school hoeven halen)


Dag 1. 
Startplaats van vandaag was het Sportpaleis. Na het ophalen van de registratiechip nog even wachten op het officiƫle startschot en de tocht kon beginnen.
We liepen afwisselend door bos, dorpjes en langs weilanden.
Kunst in het bos


Lekker weer om te wandelen, niet te koud, niet te warm (jas kon uitblijven). In de laatste anderhalve kilometer begon het wat te miezeren, maar ik vind dat juist wel lekker.

Dag 2.
Met een overbelastte spier in mijn linkerdijbeen vertrok ik vanmorgen vanaf Sportcentrum Hoornse Vaart. Ik twijfelde of ik hem uit zou kunnen lopen. Maar zodra mijn spieren opgewarmd waren liep het alweer beter.
Deze dag stond de langste route op het programma: 17,9 km (wat achteraf zelfs 18,5 km bleek te zijn...). Het was erg warm en de route had weinig schaduwplekken. Extra zwaar dus.


De route liep door Museum Broekerveiling

Na vandaag was ik twee blaren rijker....

Dag 3.
Deze dag startte in het Afasstadion.


Het was vandaag opnieuw prachtig weer. Heel anders dan in een groot deel van de rest van Nederland als je de beelden op het journaal zag. Heel bijzonder.

We liepen vandaag weer door prachtige bossen en kwamen onder andere door Heiloo.


Ik was nog nooit zo blij om het Afasstadion weer te zien als vandaag.... 
Vanaf dit punt was het toch nog zo'n 3 km lopen. 

Vooral het laatste stuk over land waar eerder rabarberplanten gestaan hadden was zwaar om te lopen. Maar goed: ik had het weer gehaald.

Dag 4.
Bijna topfit begon ik aan dag 4. Ik vertrok van huis met een zonnetje en twijfelde of ik mijn jas mee zou nemen. Blij dat ik het gedaan had, want in Alkmaar was het koud en miezerde het. Heerlijk weer om te lopen dus.

Doordat het vandaag niet zo warm was ging het lopen een stuk gemakkelijker (of zou het komen doordat ik wist dat het eind in zicht was...).
Vandaag was er een extra stempelpost in de route en er waren diverse (muziek)groepen e.d. die voor variatie onderweg zorgden.
In de binnenstad van Alkmaar door de Grote kerk op weg naar de finish op het Waagplein, waar Harry en Anouk mij op stonden te wachten (Sara en Ivo hadden een partijtje). 

De beloning

zondag 12 juni 2016

Verjaardagstaarten

Vandaag vierden we de verjaardagen van mijn man en oudste dochter.
Ik vind het dan altijd leuk om zelf de taarten te bakken. Gisteren was dus bakdag voor mij.

De eerste die ik maakte was de millionaire shortbread. Het recept haalde ik van de blog van Ingeborg. Haar foto's van deze overheerlijke taart zijn een stuk beter trouwens..... En terwijl ik dit schrijf kom ik erachter dat ik de finishing touch (het zeezout) vergeten ben.... Gelukkig was hij evengoed heerlijk!

De tweede taart die ik gisteren bakte was de worteltaart of  carrot cake van Uit Pauline's keuken.
De frosting gaf er een fris tintje aan, maar ik vond hem zonder ook al erg lekker.De derde taart is een taart die op onze verjaardagen niet gemist kan worden. De enige echte ouderwetse appeltaart. Recepten hiervoor met diverse variaties zijn volop te vinden op internet. Er bestaat zelfs een kookboek met alleen appeltaartrecepten.


Tot slot maakte ik de kwarktaart van Laura's bakery.
Door de lichtinval lijkt er een rare gele vlek op de taart te zitten, maar in het echt is dat gelukkig niet zo. Voedselfotografie is een kunst op zich blijkt maar weer.

Welke taart is bij jullie favoriet op verjaardagen?