woensdag 30 november 2016

De nieuwe maand komt ten einde

Vandaag 30 november: de laatste dag van de maand en dus de laatste dag van mijn challenge.
Ik heb het volgehouden al was dat niet altijd gemakkelijk. Toch lukte het steeds weer om het juiste aantal spullen bij de datum te vinden. Er is dus een hoop opgeruimd.

Even een totaal overzichtje van wat er weg ging:

1 pan, 2 poppenkastpoppen, 3 tassen, 4 onderdelen van een geluidssysteem, 5 bakblikken, 6 spellen, 7 incontinentiemateriaal, 8 placemats, 9 wanddecoraties, 10 sjaaltjes, 11 multomappen, 12 kookboeken, 13 bolletjes wol, 14 rollen behang, 15 coupons, 16 schoolspullen, 17 stropdassen, 18 stuks beenmode, 19 video’s/dvd’s, 20 afgeschreven kinderboeken, 21 glazen potjes, 22 kinderboeken, 23 fotolijstjes, 24 patroonbladen, 25 sieraden, 26 beschermmaterialen en floppy’s, 27 decoratiematerialen, 28 hangmappen, 29 serviesonderdelen en tot slot vandaag 30 kledingstukken.In totaal gingen er dus 465 dingen weg (en stiekem nog een paar dingen meer ;)).


Een leeg huis? Dan zou ik nog een paar maanden langer door moeten gaan. Maar voor nu is het even genoeg geweest. 
Het was een goede stok achter de deur om iedere dag dingen weg te doen die al tijden (soms al jaren!) ongebruikt in de kast staan. Enkele dingen hebben inmiddels een andere eigenaar, een ander deel komt nog op de rommelmarkt en sommige dingen zijn al lekker weg. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Kom maar op met alle feestdagendrukte!

woensdag 23 november 2016

Earlybirds fotografie

Vanavond werd ik getipt door mijn collega Ingeborg over het haken van kerstsokjes voor de Stichting Earlybirds.

De stichting Earlybirds fotografie maakt foto's van te vroeg geboren kinderen (tussen 24 en 36 weken zwangerschap) die nog minimaal drie weken in het ziekenhuis moeten liggen.
Alle fotografen die zich voor de stichting inzetten doen dit op vrijwillige basis om de ouders een mooie herinnering te geven aan de beginperiode van het leven van hun kindje.

Speciaal voor kerst is er een actie op touw gezet om een klein kerstsokje te haken die aan de couveuse kan hangen. Het doel is om 2500 gehaakte kerstsokjes te hebben omdat er zo'n 500 kinderen op de intensive care en 2000 op de gewone neonatologie afdeling liggen.

Ik ging meteen met het patroon aan de slag en haakte er alvast een.
.

Doe je ook mee? Het patroon vind je hier.
Vind je de sokjes niet leuk? Je kunt ook inktvisjes haken of de stichting op een andere manier steunen. Kijk voor meer informatie op de website.

zondag 13 november 2016

Pepernoten cheesecake


Naar aanleiding van de reacties op mijn foto van de pepernoten cheesecake bij deze het recept.

Wat heb je nodig?
- een ingevette springvorm
- 400 gram speculaasjes
- 75 gram gesmolten (room)boter
- 600 gram roomkaas (ik gebruikte de kuipjes van Monchou)
- 200 gram suiker (of een andere zoetstof)
- 3 eieren
- pepernoten

UPDATE: ik maakte deze taart opnieuw maar gebruikte in plaats van 600 gram roomkaas: 400 gram roomkaas en 200 gram slagroom. Zo wordt hij veel luchtiger.

Warm de oven voor op 165 graden.

Verkruimel de speculaasjes.
Smelt de roomboter.
Meng de speculaaskruimels met de gesmolten boter en druk dit mengsel met een lepel vast in de springvorm.

Mix de roomkaas, eieren en suiker tot een romig mengsel.
Giet het mengsel over de speculaasbodem.

Strooi wat pepernoten over je taart.


Zet de taart 45 minuten in de oven.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat de taart in de koelkast goed opstijven.


Eet smakelijk en fijne Sinterklaastijd!


woensdag 9 november 2016

Planten: of hoe er gratis aan te komen....Een paar weken geleden reageerde ik op een oproep op Facebook. Iemand moest het huis van haar overleden oma opruimen en gaf haar planten weg. Op de foto hierboven zie je welke plant ik op mocht komen halen.
Hij heeft het de afgelopen tijd zwaar gehad, want hij was kurkdroog toen hij bij mij aankwam. En dat terwijl de calathea, want zo heet hij, 2x per week water wil....
Inmiddels ziet hij er een stuk florissanter uit gelukkig. Hij staat (voorlopig) in de badkamer en krijgt rustig de tijd om bij te komen.

Maandag stond er opnieuw een bericht op een van de weggeefgroepen waar ik inmiddels lid van ben geworden. Deze keer was er een vrouw die 10 stekjes had van de graslelie. Hier was meer belangstelling voor, maar ik was een van de gelukkigen die een stekje mocht komen halen.
Zie hem eens staan naast de stolp op mijn trolley. Leuk is hij hè!


Dus de tip van Tanja: kijk voor gratis planten/stekjes of andere spullen eens op de vele Facebookgroepen die hiervoor zijn of zoek op Marktplaats naar gratis producten.

dinsdag 1 november 2016

Een nieuwe maand...

1 november 2016.

Een nieuwe maand, een nieuwe uitdaging!
Deze maand ga ik ontspullen....
Wat houdt deze ontspulmaand in?

Op dag 1 neem je afscheid van 1 ding dat je best kunt missen, bijvoorbeeld omdat je het niet meer gebruikt, omdat het al een tijdje stuk is maar je altijd dacht dat je het nog een keer zou (laten) maken of om een andere reden om er nu toch eindelijk eens afscheid van te nemen.

Op dag 2 doe je dit met 2 dingen, op dag 3 met 3 dingen etc. De uitdaging wordt dus naarmate de maand vordert steeds groter.....

Vandaag neem ik afscheid van:
Deze oude koekenpan. Hij ligt al bijna twee jaar boven in een kast. "Handig om mee te nemen naar een vakantiehuisje zodat je genoeg koekenpannen hebt" (in de huisjes die wij huren is het vaak behelpen met het aantal pannen). Aangezien we hem al twee jaar niet meegenomen hebben en niet omgekomen zijn van de honger hebben we hem dus niet meer nodig.
Dag oude koekenpan!

Volg mijn instagram of facebook om te weten hoe ik mijn opruimmaand vervolg.
Mocht je bij sommige artikelen denken: dat kan ik nog goed gebruiken! Laat het me weten, ik schenk het je met alle liefde!