woensdag 30 november 2016

De nieuwe maand komt ten einde

Vandaag 30 november: de laatste dag van de maand en dus de laatste dag van mijn challenge.
Ik heb het volgehouden al was dat niet altijd gemakkelijk. Toch lukte het steeds weer om het juiste aantal spullen bij de datum te vinden. Er is dus een hoop opgeruimd.

Even een totaal overzichtje van wat er weg ging:

1 pan, 2 poppenkastpoppen, 3 tassen, 4 onderdelen van een geluidssysteem, 5 bakblikken, 6 spellen, 7 incontinentiemateriaal, 8 placemats, 9 wanddecoraties, 10 sjaaltjes, 11 multomappen, 12 kookboeken, 13 bolletjes wol, 14 rollen behang, 15 coupons, 16 schoolspullen, 17 stropdassen, 18 stuks beenmode, 19 video’s/dvd’s, 20 afgeschreven kinderboeken, 21 glazen potjes, 22 kinderboeken, 23 fotolijstjes, 24 patroonbladen, 25 sieraden, 26 beschermmaterialen en floppy’s, 27 decoratiematerialen, 28 hangmappen, 29 serviesonderdelen en tot slot vandaag 30 kledingstukken.



In totaal gingen er dus 465 dingen weg (en stiekem nog een paar dingen meer ;)).


Een leeg huis? Dan zou ik nog een paar maanden langer door moeten gaan. Maar voor nu is het even genoeg geweest. 
Het was een goede stok achter de deur om iedere dag dingen weg te doen die al tijden (soms al jaren!) ongebruikt in de kast staan. Enkele dingen hebben inmiddels een andere eigenaar, een ander deel komt nog op de rommelmarkt en sommige dingen zijn al lekker weg. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Kom maar op met alle feestdagendrukte!

zondag 13 november 2016

Pepernoten cheesecake


Naar aanleiding van de reacties op mijn foto van de pepernoten cheesecake bij deze het recept.

Wat heb je nodig?
- een ingevette springvorm
- 400 gram speculaasjes
- 75 gram gesmolten (room)boter
- 600 gram roomkaas (ik gebruikte de kuipjes van Monchou)
- 200 gram suiker (of een andere zoetstof)
- 3 eieren
- pepernoten

UPDATE: ik maakte deze taart opnieuw maar gebruikte in plaats van 600 gram roomkaas: 400 gram roomkaas en 200 gram slagroom. Zo wordt hij veel luchtiger.

Warm de oven voor op 165 graden.

Verkruimel de speculaasjes.
Smelt de roomboter.
Meng de speculaaskruimels met de gesmolten boter en druk dit mengsel met een lepel vast in de springvorm.

Mix de roomkaas, eieren en suiker tot een romig mengsel.
Giet het mengsel over de speculaasbodem.

Strooi wat pepernoten over je taart.


Zet de taart 45 minuten in de oven.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat de taart in de koelkast goed opstijven.


Eet smakelijk en fijne Sinterklaastijd!


dinsdag 1 november 2016

Een nieuwe maand...

1 november 2016.

Een nieuwe maand, een nieuwe uitdaging!
Deze maand ga ik ontspullen....
Wat houdt deze ontspulmaand in?

Op dag 1 neem je afscheid van 1 ding dat je best kunt missen, bijvoorbeeld omdat je het niet meer gebruikt, omdat het al een tijdje stuk is maar je altijd dacht dat je het nog een keer zou (laten) maken of om een andere reden om er nu toch eindelijk eens afscheid van te nemen.

Op dag 2 doe je dit met 2 dingen, op dag 3 met 3 dingen etc. De uitdaging wordt dus naarmate de maand vordert steeds groter.....

Vandaag neem ik afscheid van:
Deze oude koekenpan. Hij ligt al bijna twee jaar boven in een kast. "Handig om mee te nemen naar een vakantiehuisje zodat je genoeg koekenpannen hebt" (in de huisjes die wij huren is het vaak behelpen met het aantal pannen). Aangezien we hem al twee jaar niet meegenomen hebben en niet omgekomen zijn van de honger hebben we hem dus niet meer nodig.
Dag oude koekenpan!

Volg mijn instagram of facebook om te weten hoe ik mijn opruimmaand vervolg.
Mocht je bij sommige artikelen denken: dat kan ik nog goed gebruiken! Laat het me weten, ik schenk het je met alle liefde!


maandag 19 september 2016

Augurkenpotlamp

Op Instagram zag ik ze steeds vaker voorbij komen: lampen gemaakt van augurkenpotten.
Nu wil het toeval dat ik een ruime collectie aan glazen potjes heb verzameld in de loop van de tijd.
De vraag: "Wat moet je toch met al die potjes?" is regelmatig voorbij gekomen ;)

Ik zocht dus een leuke pot uit en verzamelde alle andere benodigheden.
* iets om een gat in het dekseltje te maken (blikschaar of met hamer en spijker)
* verf
* lijmpistool
* tape
* lampje

Een snoer inclusief fitting lag nog bij mijn knutselspullen. Je kunt ze ook los kopen en zelf in elkaar zetten.

Allereerst maakte ik een gat in het dekseltje.


Omdat mijn fitting al aan het snoer vastzat moest ik een groter gat maken en met lijm en tape aan de gang om de fitting goed aan het dekseltje vast te maken. Er zijn handigere manieren maar op mijn manier ging het ook...

Nadat het gat erin zat spoot ik de deksel zwart.


Vervolgens lijmde ik de fitting aan de deksel. Voor wat extra kracht plakte ik hem met tape nog wat steviger vast.
Daarna maakte ik met een hamer en spijker wat luchtgaatjes in de deksel. Als de lamp te heet wordt zou de pot kunnen knappen!

Tenslotte draaide ik de dop weer op de augurkenpot en klaar was mijn lamp!


vrijdag 24 juni 2016

Silhouette curio projecten: flexfolie op een tas


De Silhouette Curio is een van mijn favoriete apparaten om mee te werken.
In het bijbehorende studio programma kun je elk willekeurig ontwerp maken dat je wilt en de machine snijdt het voor je uit.
In de machine kun je diverse materialen doen. Papier, karton, vinyl, flex- en flockfolie.
Vandaag werkte ik met glanzend rode flex folie.


Zorg ervoor dat de tekst die je wilt gespiegeld naar je machine gestuurd wordt (anders staat je tekst gespiegeld op je stof en dat wil je meestal niet...).


Vervolgens haal je alle folie die je niet op je stof wilt drukken weg. Dat is wel even een klusje, vooral als je veel details in je ontwerp hebt zitten. Bij deze viel het mee.


Daarna leg je dat wat op je stof moet komen op datgene wat je wilt bedrukken. In mijn geval was dat een zwarte katoenen tas. Je legt bakpapier over je ontwerp en ik leg mijn snijmat in de tas, zodat de lijm niet doordrukt op het andere deel van je tas.

Bij deze flexfolie moet je wachten totdat hij helemaal afgekoeld is totdat je de beschermlaag (de drager) kunt verwijderen. 
En zie hier het eindresultaat: (nou ja, bijna want de naam van de juf zet ik er ook nog op straks ;)).
De glans is helaas op de foto niet goed te zien.

De machine is ook geschikt om mee te graveren. Daarover een andere keer meer.


dinsdag 31 mei 2016

Bloemen

Bloemen waaraan ik bijzondere herinneringen heb.

Violen: de vensterbank van mijn opa en oma stond vol met violen. Niet van die dunne die je tegenwoordig vaak ziet, maar van die dikke, bijna fluwelen violen.


Irissen: als bijbaantje in de weekenden en vakanties tijdens mijn studie werkte ik in een kassenbedrijf. Daar teelden ze onder andere irissen. Ik heb heel wat bossen door mijn handen gehad in die periode. Razendsnel bosjes van tien maken en op de lopende band leggen. Soms was er een klant die bosjes met een ander aantal wilde... vreselijk irritant! En ik moet eerlijk bekennen: ik vind irissen niet mooi (alleen als ze nog strak in kop zitten, maar zodra ze uitkomen...jak). Bofte ik even toen mijn schoonvader ook irissen bleek te telen.....


Lysianthus: in hetzelfde kassenbedrijf werden ook lysianthus geteeld. Het bossen ging wat langzamer en was arbeidsintensiever, omdat de bovenste kleine bloemetjes eruit geplukt moesten worden en er aan de stelen blad afgehaald moest worden, maar de bloemen vind ik veel mooier dan irissen.

Pioenrozen: de laatste paar jaar zijn de irissen bij mijn schoonouders uit de kas verdwenen en worden er pioenrozen geteeld. Daarmee is het hollen of stilstaan. Als de bloemen klaar zijn zijn ze ook zo goed als allemaal tegelijk klaar. Voordeel is wel dat je met maximaal twee weken de hele kas weer leeg hebt. Maar oh wat zijn die pioenrozen mooi:

donderdag 12 mei 2016

Pastinaaksoep


Een paar dagen geleden kocht ik wat pastinaakwortels.
Ik had op dat moment nog geen idee wat ik er mee zou maken.
Vandaag zocht ik er een recept bij uit. Het is een soep geworden.
Het originele recept staat op www.okokorecepten.nl
Dit is hoe ik hem maakte:

Benodigdheden:
een scheutje olijfolie
een grote ui
500 gram pastinaak
1 appel
1,5 liter water
3 bouillonblokjes
150 ml (magere) melk
100 gram magere gekookte ham (blokjes)

Verwarm de oven voor op 175 tot 200 graden.
Schil de appel en haal het klokhuis eruit.
Snijd hem in grote stukken en leg hem een paar minuten in de voorverwarmde oven.

Schil de ui en snijd hem in grove stukken.
Fruit de ui aan in een scheutje olijf olie in de pan.
Schil de pastinaak en snijdt hem in stukken.

Voeg de pastinaak en de verwarmde appel toe aan de ui.
Voeg 1,5 liter water en de bouillonblokjes toe.
Breng de soep aan de kook en laat het minimaal een half uur zachtjes pruttelen.

Pureer de soep.

Voeg 150 milliliter (magere) melk toe.
Voeg de in stukjes gesneden magere ham toe (je kunt ook een pakje voorgesneden hamblokjes gebruiken).
Maak verder op smaak met wat zout en peper.

Bon appetit!

maandag 25 april 2016

Mangoplant kweken

Toen ik hoorde dat je uit een mangopit een plantje kunt laten groeien wilde ik dit meteen uitproberen.

Ik bekeek wat filmpjes op youtube en ging aan de slag.

Eerst haal je de pit uit zijn harde grotere huis. Je maakt met een mes een snee in de zijkant en wroet hem dan open. Dit kost wel enige moeite….
 


Vervolgens pelde ik het velletje van de pit af. In een filmpje dat ik pas zag toen ik de pit al gepland had doen ze dit niet. Maar gebruiken ze de pit zoals je hem eruit haalt. Nog gemakkelijker dus.
De pit leg je in de aarde en geef je water. Vervolgens dek je hem af met keukenfolie. En toen kon het grote wachten beginnen…..

 

En toen ineens:

Een van de twee stengeltjes bleek een van de wortels te zijn, dus die heb ik maar weer bedekt met aarde. 
En inmiddels is het plantje alweer wat groter gegroeid.




Op youtube kwam ik ook wat filmpjes tegen die gebruik maken van de natte watten methode. Deze manier ga ik ook nog proberen om te kijken welke beter/gemakkelijk/sneller is. Ik houd jullie op de hoogte. 

Hebben jullie nog tips welke pitten ook te planten zijn? Mijn avocadopitten doen helaas (nog) niets.


zondag 17 april 2016

Nederlands Stoommachinemuseum

Vandaag gingen we naar het Nederlands Stoommachinemuseum. Dit museum is gevestigd in Medemblik.

Bij binnenkomst kregen de kinderen een leuke fotospeurtocht. 
Op de plattegrond van het museum stonden aanwijzingen/vragen waar een sticker bij hoorde. Uiteindelijk hielden ze drie stickers over. Deze stickers vormden samen een van de machines in het museum en de vraag was wat voor machine dit was.

Hoogtepunt van de speurtocht was het blokje esbit waarmee ze zelf een kleine stoommachine mee aan konden steken. Elk kind koos zijn eigen machine uit en nadat het blokje in de machine gestoken was kon het wachten beginnen: de machine moest natuurlijk eerst op stoom komen.



Daarna mochten de kinderen in de smidse om de beurt het vuur opstoken met behulp van de blaasbalg. De smid maakte vervolgens een knoop in het ijzer. Elk kind kreeg uiteindelijk een hulpsmid-diploma en een ketting met een mooie ijzeren knoop eraan.







Als je met kinderen naar dit museum gaat probeer dan op een dag te gaan waarop de smidse open is. Anders is het ook zeker een bezoek waard, maar dit is wat mij betreft wel de kers op de taart.

En wat een enthousiaste vrijwilligers lopen er in het museum rond! Vol passie wordt er verteld over de verschillende machines, wat stoom is en hoe je het kunt gebruiken. 



Vandaag werd tevens de expositie van fotograaf Hans Albers “de schoonheid van roest” geopend. Zeer de moeite waard om te gaan bekijken.Website Hans Albers fotografie


woensdag 16 maart 2016

Bucketlist

Bucketlist

Na de aflevering van RTL late night waarin twee krachtige vrouwen hun levensverhaal vertelden en waarin een van hen het belang van een bucketlist benadrukte ben ik ook begonnen met DE list….

Een ding dat er al jaren op staat (en lange tijd het enige ding was dat er opstond) is het lopen van de vierdaagse in Nijmegen. Mensen die mij kennen weten dat ik van diverse sporten houd (handbal, voetbal, tennis)… ik kijk er graag naar ;)
Maar al jaren kijk ik op de tv naar de sfeerbeelden en de reportages vanuit Nijmegen en het ziet er altijd zo waanzinnig leuk uit dat ik het echt een keer zelf meegemaakt wil hebben. De laatste jaren was er steeds weer een reden om niet in te schrijven (zwanger, “net”bevallen, geen tijd om te trainen….). Maar nu is het dan zover: IK HEB ME INGESCHREVEN. Nu nog wachten tot begin april om te weten of ik daadwerkelijk mee mag lopen.

De eerste wandelingen heb ik inmiddels achter de rug (2 x een kilometer of 6 gewandeld). Er zal nog flink opgebouwd moeten worden, maar je moet ergens beginnen.

Het tweede ding op mijn list is het bezoeken van het Rijksmuseum. Voor iemand die geboren is in de straat er achter is het schandalig dat ik er nog nooit geweest ben (en mijn dochter van 12 wel….).

Vandaag start ik met het derde onderdeel op mijn lijst: een blog. Mijn man heeft me in 2014 al aangeraden om een blog te starten. Ik heb ook een adres aangemaakt en er vervolgens ruim een jaar niets meer mee gedaan. Vanaf nu gaat ook dat veranderen!

Ik ben benieuwd naar wie er ook een bucketlist heeft of wie er van plan is een te maken en wat er op die van jullie staat.