vrijdag 24 februari 2017

Oesterzwam kweken

Een tijdje geleden las ik in een tijdschrift over het zelf kweken van oesterzwammen.
Ik bestelde oesterzwammenbroed bij Rotterzwam.
Zij zitten in het voormalige tropisch zwembad Tropicana en houden zich bezig met het kweken van oesterzwammen op koffiedik. De zwammen die zij kweken worden verkocht aan restaurants in de omgeving. Maar je kunt dus zelf ook een pakketje bestellen.
Niet rechtstreeks bij hen trouwens. Het pakket bestelde ik bij Ecomondo, een website met eco, bio en fair trade producten.
Ik bestelde gelijk een sportdop voor de Dopper waterfles mee. Hier kun je zien hoe die eruit ziet. Erg handig want nu hoef je tijdens het sporten de dop er niet meer elke keer af te draaien.
Maar goed terug naar de oesterzwammen.

Ik ontving een emmer.
oesterzwam kweken op koffiedik

emmer oesterzwam op koffiedik kweken

Verder ontving ik een zakje met oesterzwammenbroed.
oesterzwammenbroed

Dit broed stop je in de emmer samen met 100 gram koffiedik. Je wacht totdat je de schimmel door de koffiedik heen ziet groeien en legt er dan weer een laagje vochtig koffiedik bovenop.


Net zolang tot de emmer vol zit. Dan zet je de emmer op een lichte plaats, echter niet in de volle zon. Je wacht totdat de zwammen gaan groeien en het tape uit zichzelf wegdrukken.
Et voila: je eigen gekweekte oesterzwammen zijn klaar om te oogsten!


oesterzwammen emmer


Het mooie van dit product is dat je het oesterzwammenbroed weer opnieuw kunt opstarten. Dus je begint weer van voren af aan met broed en 100 gram koffiedik.
Iemand nog lekkere recepten? Of nog andere goede idee├źn voor het hergebruiken van koffiedik?

woensdag 8 februari 2017

just keep on walking tag

Zoals jullie weten is wandelen een van mijn hobbies. Ik kwam via Trendbubbles de "just keep on walking tag" tegen en ik vulde hem in:

- Wat zijn je favoriete wandelschoenen?
De schoenen die ik nu heb. Deze kocht ik afgelopen jaar in Frankrijk. Er staat geen merk op, maar ze lopen heerlijk.

- Wanneer wandel je?
In ieder geval elk weekend en vaak een of twee keer per week. Nu met het trainen voor de vierdaagse zal dit meer/langer worden.

- Wat neem je in ieder geval mee op wandeltocht?
Een pakje zakdoeken, want ik krijg altijd een loopneus ;) tijdens het wandelen. Als ik een langere wandeltocht loop heb ik ook altijd een flesje water bij me. Al is het maar om in mijn handen te nemen als ik vocht vast houd.

- Welke wandeltocht was het mooist?
De Dam tot Dam tocht, omdat daar veel variatie in zit. Van midden in de stad naar landelijke omgevingen weer terug de stad in.

- Welke wandeltocht staat op je verlanglijstje?
Nou dat weten jullie al: de Nijmeegse vierdaagse.

- Wat doe je als je de weg kwijt raakt?
Ik heb een goed gevoel voor richting dus echt de weg kwijt geraakt ben ik nog nooit. En ik heb altijd mijn telefoon bij me (Google is my friend...).

- Wat is je grootste gewandelde afstand?
De Dam tot Damtocht. ik wandelde daar 27 km en met de wandeling van en naar het station kwam ik die dag ruim over de 30 km heen.

- Alleen lopen of samen?
Alleen of samen met Harry. Ik loop het liefst mijn eigen tempo dus alleen mensen die hetzelfde tempo hebben mogen meelopen ;)

-Hoe ben je aan de wandel?
Eigenlijk snap ik deze vraag niet zo goed, maar ik wandel flink door. Ik loop zo'n 6 km per uur.

- Knooppunten of routes.
Routes bij georganiseerde tochten en in mijn eigen omgeving doe ik altijd maar wat. Net hoe het uitkomt.

- Moet je elkaar telkens groeten?
Als je elkaar op dezelfde dag vier keer tegenkomt wordt het misschien wat veel, maar ik vind het normaal om iemand gedag te zeggen als je iemand tegen komt.

Februari minimaliseermaand


De eerste week van de minimaliseermaand zit er alweer op.

Welke opdrachten heb ik intussen uitgevoerd?
Dag 1 begon met het opruimen van mijn handtas en portemonnee. Daar schreef ik al eerder over. Intussen heb ik ook mijn werktas uitgemest.

Dag 2 stond in het teken van het uitzoeken van mijn vazen en bloempotten. Daarvan heb ik er best veel, maar de meesten staan vol met plantjes/stekjes, dus deze opdracht sla ik even over.

Plantjes op mijn trolley

Op dag 3 heb ik een uur besteed aan het opschonen van digitale fotobestanden. Dat gaf een beetje ruimte, maar ik heb nog wel een paar uurtjes nodig om alle overbodige bestanden weg te gooien.

Al een hele tijd stond het opruimen van een bepaald keukenkastje op mijn to-do-lijstje. Daarin staan allerlei plastic bakjes om restjes in te bewaren. De opdracht van vandaag luidde: bewaar alleen de (Tupperware) bakjes die je het afgelopen jaar nog hebt gebruikt. Dat was dus twee vliegen in een klap.
En als iemand nog een kruimeldief kan gebruiken? Ik heb er eentje over!

plastic keukenkastje
Spullen uit het keukenkastje

Dag 5 stond weer in het teken van een digitale opschoonbeurt. Dit keer leegde ik mijn inbox en meldde me af voor een heel aantal nieuwsbrieven die ik eigenlijk nooit las..

Drie dingen wegdoen uit de badkamer die je nooit gebruikt was de opdracht voor dag 6. Dat is prima gelukt: sterker nog ik gooide een hele vuilniszak weg ;)


vuilniszak uit badkamer
Vuilniszak vol spullen uit de badkamer


Gisteren was mijn telefoon aan de beurt. Ik heb diverse bestanden, apps en foto’s verwijderd die wel ruimte innemen, maar niet (meer) gebruikt werden.

De opdracht van vandaag luidt: doe de vitamines en medicijnen die over de datum zijn weg. Op naar het medicijnkastje dus!Wie doet er ook mee met de opdrachten? Of doet op een andere manier mee?

zaterdag 4 februari 2017

Vierdaagse 2017!

wandelschoenen vierdaagse Nijmegen

Dit jaar gaat het echt gebeuren: ik loop mee in de Nijmeegse Vierdaagse!
Zoals jullie in mijn allereerste blogpost hebben kunnen lezen is dit een van de dingen die op mijn bucketlist staan.

Vorig jaar werd ik helaas uitgeloot en dit jaar keek ik op de site per wanneer ik me weer kon inschrijven. Ineens zag ik op de site van de vierdaagse een link staan naar Via Vierdaagse. Dit is speciaal voor mensen die nog nooit de vierdaagse gelopen hebben (en nog geen lid zijn van de Koninklijke WandelBond Nederland). 
Via de Via Vierdaagse mogen 1500 deelnemers direct deelnemen aan de Vierdaagse, zonder loting dus. 

Ik was even bang dat die 1500 mensen zich al hadden ingeschreven, maar dat bleek niet zo te zijn. Oke, het kost iets meer dan alleen de inschrijving voor de vierdaagse, maar je krijgt er dan ook allerlei extra's voor. En het grote voordeel: ik ben dus vanaf nu verzekerd van deelname!

Vervolgens ging ik op zoek naar een overnachtingsplek. De hotels in Nijmegen zijn echter allemaal al volgeboekt (als je geen 1700 euro wilt betalen voor je verblijf...). Na wat gegoogle kwam ik terecht bij De Panoven. Ik boekte daar een natuurlodge met een vierdaagse arrangement (ontbijt, lunch en diner en vervoer naar de startplaats). Wat een toffe overnachtingsplek!

Nu nog een goed trainingsschema opzetten, maar dat gaat wel goed komen. Volgende week is de startbijeenkomst voor deelnemers aan Via Vierdaagse in Zaandam met een looptraining. Ik heb me ook al ingeschreven voor de vierdaagse in Alkmaar. Daar loop ik dit jaar 4x25 kilometer. Nu nog een paar tochten van 40 kilometer uitzoeken zodat ik ook een paar keer de dagafstand van Nijmegen gelopen heb.

Ik heb er zin in en kan niet wachten tot het 18 juli is!