vrijdag 24 februari 2017

Oesterzwam kweken

Een tijdje geleden las ik in een tijdschrift over het zelf kweken van oesterzwammen.
Ik bestelde oesterzwammenbroed bij Rotterzwam.
Zij zitten in het voormalige tropisch zwembad Tropicana en houden zich bezig met het kweken van oesterzwammen op koffiedik. De zwammen die zij kweken worden verkocht aan restaurants in de omgeving. Maar je kunt dus zelf ook een pakketje bestellen.
Niet rechtstreeks bij hen trouwens. Het pakket bestelde ik bij Ecomondo, een website met eco, bio en fair trade producten.
Ik bestelde gelijk een sportdop voor de Dopper waterfles mee. Hier kun je zien hoe die eruit ziet. Erg handig want nu hoef je tijdens het sporten de dop er niet meer elke keer af te draaien.
Maar goed terug naar de oesterzwammen.

Ik ontving een emmer.
oesterzwam kweken op koffiedik

emmer oesterzwam op koffiedik kweken

Verder ontving ik een zakje met oesterzwammenbroed.
oesterzwammenbroed

Dit broed stop je in de emmer samen met 100 gram koffiedik. Je wacht totdat je de schimmel door de koffiedik heen ziet groeien en legt er dan weer een laagje vochtig koffiedik bovenop.


Net zolang tot de emmer vol zit. Dan zet je de emmer op een lichte plaats, echter niet in de volle zon. Je wacht totdat de zwammen gaan groeien en het tape uit zichzelf wegdrukken.
Et voila: je eigen gekweekte oesterzwammen zijn klaar om te oogsten!


oesterzwammen emmer


Het mooie van dit product is dat je het oesterzwammenbroed weer opnieuw kunt opstarten. Dus je begint weer van voren af aan met broed en 100 gram koffiedik.
Iemand nog lekkere recepten? Of nog andere goede idee├źn voor het hergebruiken van koffiedik?