maandag 21 augustus 2017

Verslag Vierdaagse 2017

17 juli was het dan zover: ik vertrok naar Nijmegen voor de Vierdaagse!
Met veel passen en meten, keuzes maken (heb ik dit echt nodig?), de nodige stress omdat mijn identiteitskaart niet op zijn vaste plek in mijn portemonnee bleek te zitten en een handige oplossing voor mijn reserveschoenen paste alles in een koffer en een rugzak.Op station Zaandam (waar ik moest overstappen) stonden meer mensen te wachten die overduidelijk naar Nijmegen gingen. Er ontstond een clubje mensen die toevalligerwijs allemaal voor de eerste keer gingen lopen en we bespraken onze voorbereidingen en tips en voor we het wisten waren we in Nijmegen.

Ik liep als eerste naar de Wedren om mijn startbewijs op te halen. Met het startbewijs en het bandje om mijn arm liep ik weer terug naar het station om naar mijn logeeradres in Zevenaar te gaan.Daar aangekomen bleek mijn kamer nog niet klaar en liep ik even het dorp in voor wat laatste boodschappen die ik niet meer in mijn koffer mee kon nemen (citroenen voor in mijn waterfles;)).
Het diner werd vanaf 17.30 uur geserveerd. 

Grappige benaming

Na het diner ging ik lekker naar mijn kamer want: om 3.00 uur stond mijn ontbijt klaar. Best lekker zo'n vroege start... De starttijden wisselen per dag: je hebt altijd om en om vroeg of laat. 
Met twee kleine busjes werden we naar Van der Valk in Duiven gebracht. Vanaf daar gingen we in een grote bus naar Nijmegen.
Het is om 5.00 uur nog donker...
Het weer was dinsdag prima en het lopen ging lekker. Ik was dus mooi op tijd binnen. Omdat ik toch wat blaren had opgelopen ging ik voor alle zekerheid toch maar even bij de EHBO langs. Daar zijn mijn voeten keurig behandeld en op bepaalde plekken kreeg ik tape geplakt. Helaas miste ik wel door dit oponthoud en miscommunicatie met het logeeradres de bus terug naar de accommodatie dus ik moest met de trein naar huis en vervolgens nog een stukje lopen vanaf het station (al met al toch een paar km extra gelopen die dag...).
Het diner maakte gelukkig een hoop goed.


Na het eten weer naar mijn kamer om lekker op bed te liggen en me voor te bereiden op de volgende dag. Er was namelijk erg heet weer voorspeld. En heet werd het!

Helaas had ik dus op de tweede dag een "late" start. Het is dus al warmer, maar het betekent ook dat er al een heleboel mensen voor je lopen en het dus drukker is op het parcours. Op sommige stukken kun je dus helaas niet je eigen tempo lopen.  Om 6.00 uur is het al licht bij de start
Omdat het zo warm was werd het erg belangrijk om je vocht op peil te houden. Terug rekenend heb ik die dag zo'n 6 liter vocht naar binnen gewerkt tijdens het lopen (vooral water en water met partjes citroen erin). Ongelooflijk! Gelukkig zijn er onderweg genoeg punten waar je je waterfles kunt bijvullen.
Even pauzeren, maar niet te lang want oooh dat opstarten daarna....
Bij het rustpunt van de KWBN en het speciale punt van Via Vierdaagse kwam ik Annet tegen. Zij logeerde ook bij de panoven en we besloten het laatste stuk samen te lopen.


Pastamaaltijd
Annet haar wandelmaatje Evelien was helaas op de eerste dag uitgevallen met een heupblessure. Zij kwam ons bij de finish met de auto ophalen. Dat was heerlijk! Nu hoefden we niet uren op de eerste bus terug te wachten. De bustijden sluiten namelijk "niet helemaal" aan op de finishtijden van de wandelaars.....

Diner dag 2
En toen dag 3.... hoe heet het de dag ervoor was zo nat was het nu. Gelukkig stopten het onweer vlak voordat we gingen starten, maar het regende wel. Na enkele flinke hoosbuien in de vroege ochtend klaarde het gelukkig weer op zodat ik weer droog over de finish kwam. Mijn schoenen hadden helaas nog iets langer nodig om te drogen....

  
Hoosbui onderweg

Bij de rustplek van de KWBN kwam ik Annet weer tegen. Deze keer kregen we er soep en een flesje rivella. Lekker om iets warms te kunnen eten. Ook deze dag liepen Annet en ik het laatste stuk weer samen. Met voor mij het voordeel dat ik opnieuw met de auto mee terug kon.

soep en rivella

diner dag 3
Tijdens het diner vroeg een familie door ook wandelde of ik er gezellig bij kwam zitten anders zat ik maar alleen (vind ik niet erg, maar met elkaar even praten over hoe het gegaan is is ook gezellig).
Omdat een van hen glutenvrij moest eten werd voor haar het diner aangepast. Wij moesten daardoor nog even wachten op het dessert omdat er voor haar iets anders gemaakt werd. 
Op deze foto zie je ons dessert.
Dessert op dag 3

Het dessert van de glutenvrije mevrouw bestond uit..... twee raketwaterijsjes omgekeerd in een glas gezet. Wat hebben we moeten lachen omdat we allemaal vol verwachting waren wat er voor haar zou komen....


Weer op tijd naar bed. Ik ben nog nooit zo vroeg in slaap gevallen als deze week...

En tenslotte dag 4. Het was prachtig wandelweer. Niet te warm, niet te koud en zeker niet te nat.
Maar oh wat zaten er soms saaie stukken in....
Ik had vanochtend gelijk met Annet afgesproken om de hele dag samen te lopen, dus we hadden wat afleiding aan elkaar. De dijk waar zoveel mensen op liepen dat je gedwongen werd om datzelfde tempo aan te houden vond ik verschrikkelijk. Hieronder zie je een beetje waarom:

Er lijkt geen eind aan te komen....
Maar dan komt uiteindelijk na al die kilometers de finish in zicht! Harry was er met de kinderen en Anouk en Ivo liepen het laatste stukje over de finish met me mee.

 En dan de uiteindelijke beloning na 162,5 km: het kruisje!En natuurlijk: de gladiolen
gladiolen


Ook in de app werd ik gefeliciteerd met het uitlopen:
De app
De app was trouwens geen succes. Er is geen dag geweest dat hij juist aangaf waar ik liep: de eerste dag liep hij 6 km achter, de tweede dag 5 km voor. Beide is niet echt handig... Zo dacht Harry dat ik al bijna bij de finish was terwijl ik nog dik een uur moest lopen. 

Maar goed: ik heb een geweldige ervaring achter de rug. De sfeer en beleving om met zoveel mensen met een zelfde activiteit bezig te zijn is niet in woorden te omschrijven. Ook alle mensen die vanaf 's morgens vroeg al aan de kant van de weg zitten met muziek, lekkernijen etc. is bijzonder om mee te maken.
Het is een ervaring geweest waar ik veel van geleerd heb ook: vroeg of laat starten maakt nogal een verschil (ik vind vroeg starten veel fijner, dus zou toch proberen om te gaan ruilen van startkaart), moeten wachten op een bus als je al klaar bent met wandelen is niet fijn dus een eventueel volgende keer zou ik dat anders regelen.

En dan nu de vraag: volgend jaar weer? Nee, want dan zit Anouk in groep 8 en ga ik natuurlijk naar de eindmusical.... Maar ik sluit zeker niet uit dat ik nog een of meer keer mee ga lopen. Ik hoef gelukkig nooit meer te loten nu!